Det haster med at få flere kvinder ind i de danske bestyrelser. Derfor er Kongruens en del af en helt ny bestyrelsesuddannelse for kvinder.
Af direktør Anette Raaby, Kongruens
Jeg har haft min gang i dansk erhvervsliv i flere årtier. I perioder med stabile konjunkturer, hvor det var forståeligt, at mange blev ved med at gøre, som de plejede. Men gode tider afløses ind i mellem af dårlige, og så bliver det nødvendigt at se på sig selv og sin virksomhed med nye øjne. At skabe den nødvendige forandring, så hjulene igen kommer til at køre, som de skal.
I disse år er turbulensen meget voldsom. Pandemi, krig og energikrise kombineres med en ekstrem hastig teknologisk og digital udvikling. Der er med andre ord meget at se til for ledelser og bestyrelser – og det er vigtigt, at de ser rigtigt.
Hvis danske virksomheder skal lykkes med at skabe innovation og udvikling, skal de sikre, at forskellige kompetencer, perspektiver og erfaringer kommer med i ledelsesdiskussionerne. Derfor skal kvinder inviteres med ind i bestyrelserne i meget højere grad, end det sker i dag. Det er ganske enkelt afgørende for fremtidens vækst, at de dygtigste sidder med ved bordene; uanset hvilket køn, de tilhører.
Men der er to områder, som står i vejen for flere kvinder i bestyrelser: Tradition og kvinderne selv.
Lad os se på begge dele.
Mænd i bestyrelser er en dansk tradition
Virksomhedsledelse handler i høj grad om netværk. Der er ikke nogen fiks og færdig opskrift på at skabe en sund forretning. Derfor er man afhængig af gode kontakter, når man fx skal sælge, udvikle, håndtere kriser eller finde nye medarbejdere og leverandører.
Det betyder, at man(d) opbygger tætte netværk med mennesker, som man har tillid til og fortrolighed med. Sådan har det været i generationer. Sådan er det stadig.
I Kongruens arbejder vi bevidst med at forstyrre organisationers vanetænkning. Vi ved nemlig, at det giver nye indsigter til gavn for vækst, balance og vedvarende trivsel i organisationer. Målet er altid at hjælpe ledere og medarbejdere med at gøre det rigtige – frem for mere af det, de plejer.
Vi har stor forståelse for, at der er grunde til, at organisationer gør, som de gør. En lang historik kan ligge bag de valg, som træffes. Derfor er vi også som samfund nødt til at anerkende og forstå, hvorfor mange bestyrelser primært består af mænd. Fortrolige netværk og vanens magt ligger til grund for de valg, der er truffet.
Men virksomhederne kan ikke holde til, at de ikke bliver forstyrret. For i disse år er det nødvendigt at se udfordringer og muligheder fra mange forskellige vinkler. Derfor er det tid til, at flere kvinder inviteres indenfor.
Kvinder skal banke på døren til bestyrelseslokalet
Danske kvinder er højt uddannede og erfarne på arbejdsmarkedet. Deres kompetencer kan der ikke sættes en finger på.
Men i mine mange år som HR Business partner har jeg gang på gang set, hvordan kvinder har en tendens til at skulle beherske alle krav i et stillingsopslag, før de tør søge et job. Det kan handle om kvinden selv, men det handler også om strukturer. Kvinden er stadig ’undtagelsen’ på arbejdsmarkedet, og det præger hendes egne samt omgivelsernes forventninger.
Også her er det derfor nødvendigt at forstyrre. At stille spørgsmål, som udfordrer kvinderne til at presse på. For både virksomheder og samfund har brug for, at endnu flere kvinder banker insisterende på dørene til bestyrelseslokalerne.
Netop derfor er jeg gået ind i arbejdet med at lave en bestyrelsesuddannelse for kvinder. For jeg kan se, at det haster for virksomhederne at få kvinderne med.
Vi skal sikre, at endnu flere kvinder får et grundlæggende afsæt for at kunne træde ind i bestyrelser – og at de samtidig opbygger et indbyrdes netværk, som hjælper dem med at indhente de mange år, hvor mændene var alene på spillepladen.
Samtidig skal vi huske, at et menneske ikke bare er sig selv. Hver enkelt af os indgår i et system af andre mennesker, som giver os inspiration, ny viden og sparring. Vi skal have de systemer ind i de danske bestyrelseslokaler. Både dem, som har afsæt i etablerede mandenetværk. De nye friske kvindenetværk. Og en herlig blanding af alle køn – til gavn for vores fælles fremtid.