Vil du skabe bevægelse?

Kongruens | Kompetenceudvikling | Kursus

Spørgsmål der flytter

Kender du det her: Du har brugt masser af energi på at løse udfordringerne i et team – og alligevel fortsætter de med at gentage sig; blot på andre måder. Så handler det sandsynligvis om, at de reelle og bagvedliggende årsager ikke er identificeret.

Det vil derfor ikke hjælpe at blive ved med at gøre det, du plejer. I stedet skal du finde ud af, hvad der er den grundlæggende sten i skoen.

Her kan du bruge ’Spørgsmål der flytter’. Det er et koncept, som hjælper dig med at stille gode spørgsmål – og dermed flytte din organisation eller dine kunder.

 Med ’Spørgsmål der flytter’ lærer du at lade dine spørgsmål arbejde for dig, så du ikke skal knokle så hårdt for at finde løsninger. Du får samtidig et værdifuldt redskab, der kan sætte gang i en udviklingsproces – og dermed skabe varig forandring i dit team og i din organisation. Konceptet henvender sig til ledere, konsulenter og coaches – samt andre med interesse for organisationsudvikling.

Lær at arbejde ud fra systemisk tænkning

’Spørgsmål der flytter’ er et koncept, som bygger på systemisk forståelse og tænkning. En grundantagelse i den systemiske tænkning er, at du – og alle andre mennesker – altid er en del af et større system. Dine muligheder og begrænsninger er defineret af dette system.

 Når du skal løse en udfordring ud fra et systemisk perspektiv, handler det om at se det mønster og de sammenhænge, som udfordringen er en del af. Du lærer med andre ord at zoome ud, så du kan se årsagen i en større sammenhæng – og finde andre løsninger, end du ellers ville have fundet. ’Spørgsmål der flytter’ giver dig ny inspiration og konkrete værktøjer til at skabe bevægelse hos dig selv og mennesker omkring dig.

I både dit team og din organisation kan du med de rigtige spørgsmål effektivt afdække ubevidste mønstre og dynamikker, der skaber konflikter og udfordringer. Når dynamikkerne er blevet synlige, er de meget lettere at forholde sig til – og gøre noget ved.

Spørgsmål der får jer til at zoome ud

’Spørgsmål der flytter’ får dig og dine kolleger eller kunder til at reflektere. De får jer til at se nye sammenhænge og perspektiver, fordi I tvinges til at se på udfordringer fra en ny vinkel.

Lad os se på nogle eksempler:

Jens sidder i en større afdeling, der er fusioneret med en søsterafdeling. Han trives dårligt efter sammenlægningen, og hæfter sig ved sin nye kontorplads og ændrede arbejdstider. Jens’ leder spørger ham:

 • – Hvis denne fusion er en gave – hvad er så gaven?
 • – Hvem eller hvad er stadig forbundet til denne plads?
 • – Hvad handler det i virkeligheden om?

Camilla er leder, og oplever flere udfordringer i ledergruppen, hvor det er svært at blive enige. Alle har holdninger, og et brændende ønske om at komme i mål. Men man kan sjældent blive indbyrdes enige om noget.

Under en samtale hos sin coach nævner hun flere gange, at chefen er usynlig under diskussioner og konflikter. Coachen spørger hende:

 •  – Hvorfra kommer den reelle ledelse?
 •  – Hvorfra kan det første skridt komme?
 •  – Hvordan bliver den, der tager risikoen belønnet?

Hanne er mellemleder. Hun søger hjælp hos sin kollega med et lignende job, fordi kulturen i afdelingen er brokkende og negativ. Kollegaen spørger hende:

 • – Hvor og hvorfor startede dette?
 • – Hvad var der før?
 • – Hvordan bliver kulturen holdt i live?

Ny måde at tænke, spørge og lytte på

Når du har lært at stille spørgsmål der flytter, kan du bruge dem helt konkret i samtaler. Men du kan også benytte dem som værktøj til at analysere udfordringer omkring dig, fx på arbejdspladsen.

Du ved blandt andet, hvordan du kan

– spørge på nye måder

– spørge ind til sammenhænge

– spørge for at igangsætte en bevægelse og ændring hos den adspurgte

’Spørgsmål der flytter’ kan med andre ord forandre din måde at tænke, spørge og lytte på. Det starter ved dig. 

Fagbog og spørgsmålkort

Fagbogen ’Spørgsmål der flytter’ handler om at skabe et rum for at stille spørgsmål, og at blive dygtig til at formulere dem.

Jo bedre du er til at skabe rum, og være bevidst om din tilgang til at spørge, jo større bevægelse kan dine spørgsmål flytte hos den adspurgte. Bogen er en grundig indføring i konceptet og i den systemiske tanke bag. Bogen er skrevet til fagpersoner, der arbejder med ledelsesudvikling, ledelsessparring og medarbejderudvikling. Konceptet er et værdifuldt værktøj, som kan skabe mærkbar forandring og udvikling i organisationer.

For at få det fulde udbytte, anbefaler vi at supplere læsningen med individuel undervisning.

I fagbogen introduceres du blandt andet til temaerne:

 1. – Eksempler på spørgsmål der flytter
 2. – Det synlige og det der ligger bag
 3. – Stilhed som en del af dit svar
 4. – Systemiske love
 5. – Systemisk samtale

 Du præsenteres for, hvordan du kan designe dine egne spørgsmål der flytter, så du fremover kan stille spørgsmål, som giver helt nye indsigter. Desuden får du samtaleværktøjer, som skaber rum til refleksion og udvikling.

Spørgsmålkort

Kortæske med 50 færdiglavede spørgsmålskort, som kan hjælpe dig, når du træner i at stille gode spørgsmål. Træningen handler om, at du lærer at flytte dig fra en analytisk til en systemisk tilgang, når du stiller spørgsmål. Med det systemiske perspektiv stiller du spørgsmål med det formål at skabe bevægelse og udvikling hos den adspurgte.

Et spørgsmål der flytter, er en invitation til at udforske systemer og skabe bevægelse. Stil et spørgsmål højt – til en anden, eller til dig selv. Spørgsmålskortene har systemiske symboler på bagsiden, der kan repræsentere en udfordring. Du kan bruge de symboler, som er mest relevante for det, du ønsker at undersøge, og herefter besvare alle spørgsmålene i kategorien. Men du kan også blot bruge spørgsmålene uden at forholde dig til symbolerne; det er op til dig, hvordan du vil arbejde med kortene.

For at komme godt i gang med at anvende kortene, kan du downloade nedenstående dokument med ideer – og lade dig inspirere.

Hent her  – 100% gratis, ikke engang din e-mailadresse er nødvendig

De står bag “Spørgsmål der flytter”

Siets Bakker 

Hollandsk forfatter, underviser og udvikler af ’Spørgsmål der flytter’. Siets Bakker er frontløber inden for anvendt systemisk arbejde. Som organisationskonsulent har hun guidet adskillige direktioner og ledelsesteam gennem forandringsprocesser.
Hun er uddannet indenfor familie- og organisationsopstillinger, og optaget af at finde praktiske måder at anvende systemisk viden på. Bogen, Moving Questions, er et produkt af hendes store viden og ekspertise.

 

Anette Raaby 

Proceskonsulent og dansk oversætter af Spørgsmål der flytter. Anette Raaby er stifter af virksomheden Kongruens. DNA’et i Kongruens er at udfolde potentialer for individer, teams og organisationer. Opgaverne omfatter ledersparring, teamcoaching, leder- & organisationsudvikling samt strategisk bestyrelsesarbejde ud fra en holistisk og helhedsorienteret vinkel.

Anette Raaby tilbyder konsulentydelser indenfor lederudvikling, teamudvikling samt stress og mental sundhed.
Hun er uddannet coach, psykoterapeut, voksenunderviser, proceskonsulent og master i systemiske dynamikker i organisationer. Desuden er hun udbyder af bestyrelsesuddannelser, aktiv inden for professionelt bestyrelsesarbejde – og god til at stille spørgsmål der flytter.

Bestyrelsesuddannelse for kvinder

Hvad siger tidligere deltager?

Flemming R. Kristensen, Medlemschef Krifa:

”Hvad er det for spørgsmål, vi ikke stiller?”

Hvilke gamle problemer er åbenbart ikke løst?”

Man kan ikke bare løse noget i et hjørne og tro, at alt er i orden. For der kan være noget, som er forbundet – og derfor støjer et andet sted.”

 

“Jeg er optaget af at blive en mere helstøbt leder.”

“Jeg vil så gerne blive god til at lede med spørgsmål, fordi det er så effektfuldt.”

Ledelse - spørgsmål der flytter

Vil du lære at stille “Spørgsmål der flytter”?

Intensive kursusdage

Vi tilbyder intensive kursusdage for ledere, konsulenter og coaches, der vil arbejde med systemiske perspektiver og være dygtige til at flytte sig selv og andre mennesker ved at stille gode spørgsmål.

Du lærer at bruge spørgsmålene, og at åbne op for det systemiske perspektiv, så du i praksis kan vurdere, hvornår og hvordan du stiller de rette spørgsmål. Kursusdagen er for én person, men kan også afvikles for flere, som tilmelder sig sammen. Fx som team, kolleger eller samarbejdspartnere.

Pris for en kursusdag for én person:
kr. 7.000,- ex moms.
Pris pr. ekstra deltager:
kr. 2.000,- ex moms.

Max fire deltagere i alt. Prisen er inkl. forplejning på dagen samt fagbog og spørgsmålskort.

Har du spørgsmål til undervisningsdagen?
Så kontakt os på info@kongruens.dk

Bogen, Spørgsmål der flytter

Introducerer dig til konceptet bag Spørgsmål der Flytter.

Køb bogen ved at sende en mail til info@kongruens.dk

Kr. 265,00

inkl. moms

og forsendelse

Samlet pakke

Bestil bogen og kortene i én
samlet pakke.

Køb pakken ved at sende en mail til info@kongruens.dk

Kr. 475,00

inkl. moms

og forsendelse

50 færdige spørgmålskort

  Bestil kortene for sig selv og lad dem stille spørgsmålene for dig

Køb æsken med kort ved at sende en mail til info@kongruens.dk

Kr. 234,00

inkl. moms

og forsendelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv månedligt opdateret på nye spændende arrangementer, nyheder om systemisk ledelses- og organisationsudvikling og information om relevante emner.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, får du tilsendt første kapitel af bogen Spørgsmål der Flytter med. Samtidig modtager du ”Sådan siger du pænt farvel” - en guide til afskedigelse i krisetider.

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!