Af direktør Anette Raaby, Kongruens

Der skal være orden i penalhuset, når man som bestyrelse tager ansvaret for udviklingen i danske virksomheder. I disse år sker der noget, som betyder, at blyanterne bør være mere spidse og farverige end tidligere. I en kompleks verden skal der sættes vidt forskellige kompetencer i spil for at skabe langtidsholdbare resultater. 

Min første bestyrelsespost var i 1996, og jeg har været aktiv lige siden; både i private virksomheder, foreninger og uddannelsesinstitutioner. Der er en markant forskel på bestyrelsens opgaver fra dengang til nu.

I starten oplevede jeg, at direktion og bestyrelsesformand ofte havde vinget beslutninger af inden bestyrelsesmødet. Sådan er det ikke mere. Digitalisering, pandemi og krig er eksempler på, at både krisestyring og nødvendig nytænkning kræver skarpe øjne og hjerner, hvis en virksomhed skal klare sig. Derfor bliver bestyrelserne mere og mere professionelle. Nu bruges der tid på fx risikostyring, governance, strategi, formål, ledelsesopgaven, bæredygtighed og cybersikkerhed.

Nye forventninger og krav

Bestyrelsesarbejde er med andre ord blevet mere betydningsfuldt og udfordrende – og netop et ’arbejde’. Den gamle sætning om at ’sidde i en bestyrelse’ duer ikke længere, for synet på værdiskabelse har ændret sig og stiller store og nye krav.

At være bestyrelsesmedlem er ikke længere en hobby-aktivitet. Det er et ansvar, man påtager sig. Hvor man sætter sin faglighed, viden og erfaring i spil – krydret med sund fornuft.

Bestyrelsesmedlemmer skal have fingeren på pulsen, så de ved, hvad der sker i samfundet. Tidligere var det primære fokus at skabe kortsigtet værdi med det finansielle afkast til aktionærerne.

Idag er der behov for et mere langsigtet samfundsperspektiv, og en større involvering af bestyrelserne i udviklingen af virksomhedernes strategi.

Bestyrelsesuddannelse for kvinder

Fx forventer de nye generationer, at der skal være en mening med at gå på arbejde. Virksomheder skal have en tydelig eksistensberettigelse og et klart formål. Samtidig rykker bæredygtighed nu for alvor op på dagsordenen med både lovbestemte krav og større forventninger til den enkelte virksomheds bidrag til samfundet. Vi står overfor kæmpestore forandringer her, som vi endnu kun aner konturerne af – og som stiller større krav til virksomhederne og deres bestyrelser.

Uddannelse kan åbne døren for nye medlemmer

Man taler i disse år meget om diversitet. Forskellighed i køn, kultur og kompetencer giver nye og vigtige vinkler, når der skal findes løsninger på samfundets og virksomhedernes komplekse problemer. Denne diversitet skal naturligvis også ind i bestyrelseslokalerne.

Men de nye medlemmer skal være klædt på til opgaven. Det er ikke en adgangsbillet i sig selv, at man kommer med nye perspektiver. Kun et fåtal af dem, der i dag bestrider bestyrelsesposter, har en bestyrelsesuddannelse med sig i rygsækken.

Mange kan derfor have glæde af at bygge en bestyrelsesuddannelse på deres særlige erfaringer, baggrund eller viden.

Netop derfor valgte jeg i efteråret at etablere en certificeret bestyrelsesuddannelse i samarbejde med Erhvervsakademi Dania og Laura Vilsbæk, som er indehaver af kursus- og foredragsvirksomheden Nyibestyrelsen.dk

Vi besluttede at etablere en bestyrelsesuddannelse for kvinder, fordi den kønsmæssige diversitet i bestyrelseslokalerne endnu er for lav. Den udfordring skal blandt andet løses ved at flere kvinder får styr på bestyrelsesansvaret, bestyrelsens opgaver, rolle og funktion. Og ved at flere åbner døren for kvinder – og for andre mænd, som kommer med nye perspektiver til gavn for danske virksomheders udvikling.

For uanset hvor godt både kvinder og mænd uddanner sig, så flyttes der intet, hvis bestyrelserne forsømmer at invitere nye medlemmer ind.

Vi skal ikke styrke individet, som har vennetjenester til gode. I stedet skal vi styrke fællesskaberne ved at skabe nye forgreninger i bestyrelsesnetværk. En dygtig bestyrelse gør direktionen bedre – til gavn for virksomheden, og dermed samfundet.

Alle bestyrelsesmedlemmer skal med andre ord have styr på penalhuset – men vi skal have redskaber i flere farver og former proppet ned i de danske bestyrelsespenalhuse.

Certificeret bestyrelsesuddannelse for kvinder

Ny bestyrelsesuddannelse for kvinder

Bestyrelsesarbejde skal skabe værdi, og derfor skal der bringes mange flere perspektiver i spil i danske bestyrelser.

Det er vigtigt, at nye medlemmer har indsigt i den rolle og det ansvar, de påtager sig.

 

På denne uddannelse får du:

 

    • Styr på bestyrelsesansvaret, bestyrelsens opgaver, rolle og funktion
    • En værktøjskasse med konkrete værktøjer til det værdiskabende bestyrelsesarbejde
    • Kompetenceafklaring, så du ved, hvad du kan byde ind med i bestyrelsessammenhæng
    • Strategier, der fører til din første bestyrelsespost
    • Værktøjer til at bringe dig selv i spil til bestyrelsesposter
    • Et uvurderligt netværk, som hepper på  hinanden hele vejen til bestyrelseslokalet.

Certificeret bestyrelsesuddannelse for kvinder. Læs med her.

Erhvervsakademi Dania udbyder uddannelsen, vil du vide mere kontakt Annemette Lyngby

Underviser er Laura Vilsbæk

Bestyrelsesnetværket faciliteres af Anette Raaby

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv månedligt opdateret på nye spændende arrangementer, nyheder om systemisk ledelses- og organisationsudvikling og information om relevante emner.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, får du tilsendt første kapitel af bogen Spørgsmål der Flytter med. Samtidig modtager du ”Sådan siger du pænt farvel” - en guide til afskedigelse i krisetider.

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!