Resonans er at miste kontrol – og vinde respekt
Sørg for at resonans er en del af kulturen på din arbejdsplads. For når vi rører hinanden som mennesker, sker der udvikling, som virkelig batter.
Af direktør Anette Raaby, Kongruens
Kender du følelsen af, at en kollega slår en smittende latter op? En uventet bemærkning i en travl dag skaber pludselig et magisk øjeblik.
Den følelse har den tyske sociolog og politolog Hartmut Rosa beskrevet som resonans; det ukontrollerbare og betydningsfulde øjeblik, hvor der sker noget mellem dig og verden, som du ikke havde forventet.
Kollegaens grin bliver magisk, fordi det ikke er planlagt. I mærker pludselig hinanden i jeres ellers så kontrollerede arbejdsdag.
Ifølge Hartmut Rosa opstår det egentlige liv i mødet med det, der ikke kan kontrolleres. Det er her, vi rører hinanden som mennesker og får virkelige og betydningsfulde erfaringer.
Resonans kan ikke planlægges
Resonans opstår ikke kun ud af det gode grin. Det udvikles, når vi engagerer os med noget ukendt, der ligger uden for vores rækkevidde. Derfor kan resonans både være sjovt, sørgeligt, irriterende – og meget andet.
Pointen er, at resonans ikke kan planlægges eller forudsiges. Det opstår i nuet.
Og netop derfor er det en modsætning til samfundets stræben efter kontrol.
Når din kollega ler en smittende latter, er det et betydningsfuldt øjeblik. Det er hverken planlagt eller kontrolleret. Det sker bare. Som en berøring mellem kollegaen og jer, som står omkring.
Men det moderne samfund forsøger konstant at lukke ned for det ukontrollerede – og dermed dét at være menneske.
Hartmut Rosas pointe er, at vores egentlige liv sker i mødet med det, som ikke kan kontrolleres. Men at der i disse år sker en acceleration i samfundet, som betyder at vi ikke har tid og overskud til at sanse resonansen. I vores travlhed overser vi de magiske øjeblikke omkring os – og gradvist forsvinder vores evne til at opdage dem.
Vi overser magien
Vi har alle så travlt, og ’deadline’ er et nøgleord i vores tempofyldte arbejdsliv.
Digitaliseringen hjælper os med at effektivisere tilværelsen og spare tid. Men giver det os et bedre liv?
Hartmut Rosa spørger kritisk til, om det høje tempo i virkeligheden fjerner os fra det liv, som mange gerne vil leve?
Han mener, at det moderne samfund konstant vil have mere og mere kontrol over alt i tilværelsen. Dermed mister vi gradvist sansen for resonans. Vi overser de små magiske øjeblikke, fordi vi har så travlt med at holde øje med det, vi kan kontrollere.
Men faktisk opstår vores mest betydningsfulde erfaring, når vi netop lander i en sammenhæng, vi ikke kan kontrollere.
Vi kan ikke købe os til resonans
Resonans sker pludseligt – og ingen aner, hvor længe det varer. Det kan hverken tvinges frem eller planlægges.
Man kan ikke købe det. Netop derfor er det noget særligt. Og faktisk er det jo netop derfor, at vi bliver fattige som mennesker, når vi forsøger at kontrollere alting. Så mister vi magien ved at føle og mærke det uventede.
Måske er det netop her, at grundene findes til stigende stress, angst og depression? Måske gør det ondt på os, at vi ikke oplever så mange gyldne øjeblikke, som vi har brug for, hvis vi skal trives – og leve, sådan rigtigt?
Find mod til at slippe tøjlerne
Men resonans kræver mod. Vi kan godt få succes ved en meget kontrolleret adfærd, hvor vi kender facit. Men hvis vi går ombord i noget, som ingen aner slutningen på, så løber vi en risiko, fordi vi sætter os selv på spil. Til gengæld bliver chancen for resonans – og betydningsfulde øjeblikke – meget større.
På en arbejdsplads kan vi fx kontrollere en oplevelse ved at booke en gourmetaften på en restaurant for alle medarbejdere. Men vi kan ikke fremtvinge de ærlige samtaler ved bordet ved at betale et ekstra beløb. De samtaler vil kræve, at deltagerne ved bordet tør give noget af sig selv. Fx ved at stille og svare på spørgsmål, som er åbne, interesserede og uventede.
Det er klogt at skabe gode rammer ved en kontrolleret event – men vi skal turde at lade det uventede opstå indenfor rammen.
Vil du lære af andre?
Jeg er vild med Hartmut Rosa! For hans tænkning er præcis grunden til, at vi hos Kongruens går så højt op i at stille forstyrrende spørgsmål. Vi vil have vores kunder til at reflektere over, hvorfor de gør, som de gør. De skal slippe kontrollen og i stedet forholde sig til det virkelige og rigtige.
Det er nemlig de ærlige spørgsmål og svar, som skaber en reel forskel. Kulturen på en arbejdsplads har ekstremt godt af resonans. Det er nemlig afsæt for både tryghed og udvikling – på samme tid.
I 2023 vil jeg udforske Hartmut Rosas tænkning ved at tale med interessante mennesker om kontrol – og tab af kontrol.
Følg med i nyhedsbrevet fra Kongruens. Tilmeld dig her. I nyhedsbrevene deler jeg løbende mine interviews, så både du og jeg kan lære om andres erfaringer med resonans.
Hartmut Rosa
Hartmut Rosa er en tysk sociolog og politolog. Ud fra en kritisk teoretisk tilgang arbejder han med acceleration og fremmedgørelse i højhastighedssamfundet.
Spørgsmål der flytter
Konceptet ’Spørgsmål der flytter’ hjælper kolleger med at skabe særlige øjeblikke – og dermed resonans. Læs mere her.